Visgewichten zonder lood

Nieuws


Zeevissport vist zonder lood

Op 20 januari 2024 heeft Zeevissport een loodvrije viswedstrijd gehouden in Zoutelande. Gevist werd met gewichten van loodvrij vissen van 160 gram al dan niet met anker. Vissers gaven aan dat deze gewichten net zo goed in het gebruik zijn als lood. Sommige zelfs beter omdat het beter loskomt van de bodem en op de kleiplaten niet zo snel vast komt te zitten. Voor meer info zie facebook van Zeevissport. Loodvrij vissen is blij met de samenwerking met Zeevissport en ziet uit naar het vervolg.


Tevreden visser Oostkapelle

 


Mediaaandacht radio, tv, websites

Rechtzaken en verzoeken aan gemeenteraden over vislood krijgen aandacht in de media. Hierbij de links naar het NPO regio journaal van 1 november 2023, de uitzending op Omroep Zeeland van 1 november 2023 en van radio Oosterhout van 31 oktober. Ook het stuk op de website van Omroep Zeeland  staat in de links:

https://orts.nl/radio-programma-gemist/?id=14618764&dt=

 

https://www.npostart.nl/nos-journaal-regio/01-11-2023/POW_05468794

 

https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/16000444/vissers-verliezen-jaarlijks-duizenden-kilos-lood-stichting-stapt-naar-de-rechter (dit is de tekst op de omroep)

 

https://www.npostart.nl/nos-journaal-regio/01-11-2023/POW_05468794

 

 


Wageningen University Research  onderzoek

Onderzoek is gedaan naar de effecten van vislood voor waterorganismen. In proeven zijn slakken gehouden in omgevingen met verschillende aantallen loodhagels in het water. Het onderzoek toont duidelijk aan dat door het lood vermindering van de groei van de slakken ontstaat. Met andere woorden dat een rode lijst soort (deze slakken zijn "rode lijst KRW" organismen) schade oploopt door vislood.

De resultaten zijn gepresenteerd in Dublin op de SETAC op 4 mei 2023. Society of Environmental Toxicology and Chemistry/SETAC onderzoekt de invloed van chemicaliën in het milieu.

Heeft u interesse voor dit onderzoek dan is het hiernaast te bekijken. Eventuele vragen kunt u stellen aan Ivo Roessink (WUR) of Egbert Lobée.

 

 

 


Hengelen zonder lood in Vlaanderen

Flyer Waterdagen 2023 Diksmuide
PDF – 207,0 KB 368 downloads

Samen met sportvisserijorganisaties en de Belgische overheid worden vissers in België gesensibiliseerd om te vissen zonder lood. Op 25 maart gaat dit van start op de Waterdagen 2023 in Vlaanderen. Dan wordt de aftrap gedaan met de Vereniging van Belgische Karpervissers. Die gaan zonder lood vissen. Tevens  wordt ingezet om de Belgische kampioenschappen kustvissen loodvrij te maken evenals enkele charters voor vissen op zee. De Vlaams Roofvis Federatie wil ook zonder lood (en wolfraam) vissen.  Nader bericht volgt. Hiernaast de aankondiging voor Hengelen zonder lood.  Op zaterdag 25 maart bent u van 9.00 tot 16.00 welkom in de Rapestraat 1 te Diksmuide.

Voor de film van het Roer project klik hieronder

ECHA Verbod vislood

 

Eindelijk is er nu een voorstel om een verbod op het loodgebruik door sportvissers en het in de handel brengen van vislood door te voeren. De ECHA heeft op 24 maart 2021 dit voorstel gepubliceerd en vraagt om reacties er op. Maar de transitieperiode die de ECHA er in hanteert is kranzinnig. In 2023 neemt de EU een besluit en pas in 2028 is het vislood uitgebannen. Waarom moet dat zo lang duren? Waarom moeten meer dan een miljoen kinderen jaarlijks hersenschade oplopen? Waarom moeten ruim 150 miljoen vogels een ellendige dood sterven door (vis)lood? Goed aan het voorstel is een direct verbod op het gebruik en de verkoop van loodlossystemen en loodlijnen. Loodvrij vissen gaat vanzelfsprekend reageren en ook anderen zijn hier mee bezig.

Alleen verzoeken aan de ECHA kunnen het voorstel van de ECHA doen veranderen! Lever alstublieft uw bijdrage daar aan

GEEFT U OOK UW MENING OVER HET VISLOOD VOORSTEL AAN DE ECHA?

Hoe te reageren op het beperkingsvoorstel van de ECHA?

Schrik niet van het Engels, er komt snel een optie om te vertalen in het Nederlands, dan is alles Nederlands.

Bedenk eerst wat u wilt  inbrengen als reactie en zorg dat u deze kunt kopieren. Handig is om eerst eens te kijken wat en hoe  en dan een kopieerbare reactie  te hebben.

I

https://echa.europa.eu/restrictions-under-consideration/-/substance-rev/27801/term 

II

Scroll naar informatienota (in blauw) U kunt de informatienota lezen maar u kunt ook aangeven dat u die gelezen heeft.

Scroll hierna verder naar beneden en vul uw naam, waar uw het beperkingsvoorstel bent tegen gekomen etc in.

III

Kies of u wilt reageren op een onderwerp zoals milieu-emissies, overgangsperiodes, alternatieven of kies voor algemeen.  (Deze keuze is voor de ECHA verwerking.) Op specifieke onderdelen zoals jagen, vissen, alternatieven, emissies,  kan tenslotte specifiek worden ingegaan.

IV

Vink aan of uw vertrouwelijke informatie hebt gegeven, en geef aan dat u geen robot bent.

V

Klik op indienen bij ECHA en het is gepiept. U krijgt het nummer van uw reactie op de mail

Loodvrij vissen dankt alle loodvrije vissers en anderen voor hun reactie. Alleen door iets te doen verandert het.

 

 

 

Podcast  december 2020

Egbert is geïnterviewd door Mathijs van Onderdeoppervlakte. Onderdeoppervlakte is een website en een podcast voor en over vissers. Stukken over vissen, vissers, materialen en meer zijn er op te vissen. Mathijs vist zelf al jaren zonder lood heeft daarom Loodvrij vissen benaderd. Natuurlijk gaat het over loodvrij vissen.  Kijk en luister of luister en kijk:

Website link:

https://www.onderdeoppervlakte.com/

Spotify link:

https://open.spotify.com/show/1tfU3gRsfsFFNo3CDePV45

 

Sportvisserij Loodvrij SGW 2020105 Docx
PDF – 1,1 MB 1128 downloads

Presentatie alternatieven in Het Visblad

Een inventarisatie van de alternatieven voor lood in het visblad staat hiernaast. Het stukje spreekt voor zich.

Loodvrij vanaf het strand van Michel van Spankeren.

Het artikel in Zeehengelsport 371 geeft aan dat met de gewichten van  loodvrijvissen prima gevist kan worden. In deel 2, tot op de meter, is onderzocht hoeveel verschil er is in de werpafstanden van verschillende loodvrije gewichten en lood. De uitkomsten zullen je verbazen. Zie Zeehengelsport 373 hiervoor.

 

Onderzoek VLIZ. 

Op 5 december 2019 is het onderzoek van het VLIZ vrijgegeven.  Hierin is de kennis over de visloodproblematiek in kaart gebracht, zijn alternatieven getest op de boot en het strand. En wordt over het vervolg geadviseerd aan het Ministerie. Voornaamste conclusie: composiet is een goede vervanger voor lood, de gebruikers zijn tevreden. Vervang lood niet door andere giftige zware metalen zink, tin, kobalt, koper of wolfraam.  voor detail zie het rapport. 

VLIZ Haalbaarheid Alternatieven En Link
PDF – 477,9 KB 1354 downloads

Het werk van Modified Materials aan vislood alternatieven wordt gewaardeerd. Het is een van de innovatiefste projecten voor de Kamer van Koophandel Innovatie Top 100.

 

Hiernaast staat het persbericht hierover.

Visloodalternatieven op 17e plaats in de KvK Innovatie Top 100

 

Directeur Jos Lobée van Modified Materials uit Halsteren, gemeente Bergen op Zoom, is blij met de 17e plaats in de Kamer Van Koophandel Innovatie Top 100. Sinds 2008 werkt hij aan gifvrije gewichten voor de hengelsport, en ontwikkelde het breedste assortiment, zie www.loodvrijvissen.nl

Modified Materials ziet de notering als een beloning voor de ontwikkeling èn voor de introductie. Dat laatste is essentieel. Het wordt hoog tijd dat het giftige zware metaal lood, een Zeer Zorgwekkende Stof, uit de sportvisserij verdwijnt. Jos is mede initiatiefnemer van de Green Deal Sportvisserij Loodvrij, maar heeft het geloof in de aanpak van de Green Deal verloren. In de vele demonstratieprojecten die met sportvissers zijn gedaan ziet hij, dat vrijwillig uitfaseren niet lukt. Ook is de gekozen afbouwperiode van 10 jaar veel te lang. Alternatieve gewichten zijn er, evenals de techniek om ze (zelf) te maken. Het gaat om gebruiken ervan.

Sinds 2012 probeert hij waterbeheerders te betrekken bij het beperken van het visloodgebruik. Per jaar laten de 1,2 miljoen Nederlandse sportvissers 524.000 kilo lood in het water achter, en daarmee zijn ze grootste  bron van lood naar ons water. Naast risico’s voor het milieu, levert het vislood gevaren op voor jonge kinderen. Zeer kleine hoeveelheden lood tijdens de zwangerschap en kleuterleeftijd kunnen leiden tot ADHD, autisme en IQ verlies. Vooral het aanraken en het zelf lood gieten in de buurt is voor kinderen gevaarlijk.  

Nog steeds wordt al het viswater verpacht zonder voorwaarden aan het loodgebruik. Zolang dat zo blijft, kunnen we niet verder investeren en de kosten omlaag brengen, maar gelukkig ontstaat nu beweging, mede dankzij de Innovatie Top 100.

Sharkatag 2019 loodvrij

 

Voor Sharkatag 2019 zijn loodvrije gewichten geleverd op 3 juli 2019 aan Sportvisserij Nederland. Gewichten met vaste ankers van 240, 260, 330 en 350 gram. 

Roer twee jaar loodvrij?

Hieronder een weergave van de initiatiefnemers over het loodvrij vissen in de Roer.3 juni 2019.

 

Roer Na Twee Jaar 1 3
PDF – 1,4 MB 1434 downloads

Resultaten onderzoek vislood

Lood In De Sportvisserij Samenvatting
PDF – 96,9 KB 1379 downloads

Onderzoek vislood

Loodvrijvissen heeft een onderzoek naar de effecten van het gebruik van vislood gesponsord met een aantal loodvrije visgewichten. De resultaten hiervan komen binnenkort beschikbaar. Vrijdag 26 april heeft Thom Beukelman, een van de sportvissers die aan dit onderzoek hebben meegewerkt, de loodvrije visgewichten ontvangen. Thom en andere sportvissers, bedankt voor jullie medewerking. (foto rechts)

En op 5 mei kwam Dies Slabbekoorn, een sportvissers van de EGHV, zelf de loodvrije gewichten ophalen in Hansweert.. Dies bedankt voor je medewerking aan het onderzoek. (foto links)

Dagvergunning Roer

Visserijbeheercommissie Roerdal geeft in 2019 alleen dag/weekvergunningen uit waarin het gebruik van lood verboden is. Er zijn alternatieven. Door VBC Roerdal wordt in visvergunningen voor de Roer sinds 2017 geadviseerd niet met lood te vissen. In 2019 vervolgd met een verbod voor het gebruik van vislood in de Roer. 

 

Het gaat goed met de zalm in de Roer. Nu de Haringvlietsluizen open zijn worden er meer terugkerende zalmen verwacht. Dit is ook door de inzet van VBC Roerdal bereikt.

Loodvrije visgewichten verkrijgbaar bij:

JD Floats,  Dorpsstraat 71 Melick 0614628430 

Eurotackle Roermond, Raadhuisstraat 24 Roermond 0474 568640

Landwinkel Schurenhof, Grootestraat 49 Vlodrop

Sportvisserij Nederland 2019

Op 3 januari is aan Emiel Derks van Sportvisserij Nederland  een serie gewichten geleverd. Deze worden gebruikt bij demonstraties en beurzen en bij loodvrije viswedstrijden. Geleverd zijn Roers van circa 20, 40, 60 en 80 gram met vlakke en spitse onderkant, Rondo's van 25, 40, 50, 60, 75, 100 en 130 gram en Pyramides van circa 120, 150 en 200 gram. Op verzoek zijn prototypes van speedkorven meegeleverd variërend in gewicht van 40 tot 130 gram. Emiel, succes met deze loodvrije gewichten. De terugkoppeling hierover volgt later.

Sportvisserij loodvrij inleveractie

12 december 2018, door Thijs Belgers VBC Roerdal.
 

Visstandbeheercommissie (VBC) Roerdal is in samenwerking met Waterschap Limburg en Modified Materials druk bezig met een proef loodvrij vissen. Daarnaast organiseert VBC Roerdal in 2019 een inleveractie van vislood om zo de hoeveelheid lood in de Limburgse Roer terug te dringen.

Lood wordt door sportvissers veelal gebruikt als werpgewicht en komt – door verlies – soms in het water terecht. Lood is een ongewenste stof, giftig voor mens en dier. Op veel plekken in de samenleving is daarom het gebruik van lood al teruggedrongen en/of verboden. Denk aan benzine, verf, waterleidingen en in de jacht. 

Green Deal en loodvervangers

De Nederlandse hengelsport zet zich al jaren in voor een schoon watermilieu en daar hoort lood niet in thuis. Er is daarom besloten het gebruik van lood zo snel mogelijk te gaan afbouwen. Een beter milieu begint immers bij jezelf. Ook de Nederlandse waterbeheerders, natuurorganisaties en overheden vinden dit van groot belang. Daarom wordt binnen de Green Deal-aanpak van de overheid, die inzet op vergroening van economie en samenleving, een gezamenlijk programma gestart met als doel loodgebruik binnen de hengelsport te stoppen. 

Het bevorderen van het gebruik van alternatieven zoals steen, beton en ijzer vormt de basis van de Green Deal Sportvisserij Loodvrij. Doel van de Green Deal is om het loodgebruik in de sportvisserij binnen drie jaar fors te verminderen en vóór 2027 helemaal te stoppen. Bij onvoldoende voortgang zal regelgeving worden ingezet. 

Doe mee en vis ook loodvrij in de Roer

VBC Roerdal organiseert in 2019 een inleveractie van vislood. Je kunt je vislood inleveren tijdens de afhaaldagen van de vergunning voor 2019 bij deelnemende hengelsportverenigingen. Tevens kun je gedurende het hele jaar 2019 vislood inleveren bij de hengelsportzaken Eurotackle (Raadhuisstraat 24 Roermond) en JD Floats (Dorpsstraat 71A Melick). Bij inlevering van je oude vislood ontvang je gratis één loodvrij gewicht. Bij beide zaken zijn de loodvrije gewichten ook te koop.

Kijk voor meer informatie op: www.loodvrijvissen.nl

Malediven vist loodvrij

25 november 2018

Wij zijn benaderd voor een proef op de Malediven met ons materiaal. Betrokkenen willen ecologisch verantwoorder vissen en proberen het lood te vervangen door minder belastend materiaal. Een proeflevering  wordt in november gedaan. Als er meer nieuws over is komt dit vanzelfsprekend op de site.

LOODVRIJ VISSEN IN BELGIE

September 2018

Voor hengelsportproeven met loodvrije materialen zijn wij benaderd door het Vlaams Instituut voor de Zee. Het VLIZ heeft de hierbij staande gewichten besteld.Met deze gewichten wordt een vergelijkende proef gedaan. Inlichtingen hierover zijn te vinden op de website van het VLIZ: http://www.recreatievezeevisserij.be/ onder: https://www.recreatievezeevisserij.be/nieuws/aid/30.

 

17 september 2018 levering gewichten  aan Rijkswaterstaat Zeeland.

Rijkswaterstaat Zeeland schaft gewichten aan om zonder zware metalen te vissen tijdens de sportdag. .RWS gaat vissen met Noordzeeers van  130, 160 en 190 gram, Noordzeers met klapanker van 160 gram, pyramides van 150 gram en bollen van 120 gram. RWS complimenten voor dit initiatief en goede vangst. 

22 juni 2018 Werpclinic BD Store Vlissingen.

Op 22 juni is een presentatie van de nieuwe DAM hengels op het strand onder de boulevard in Vlissingen georganiseerd door Marco Oreel van de BD Store in Vlissingen. Hier is met de nieuwe hengels van de BD Store gegooid met lood en met de Noordzeers van loodvrijvissen. Een zeer leuke clinic, Marco en mannen van de BD Store en DAM complimenten voor de organisatie, sportvissers bedankt voor de deelname.. 

Ms Anguilla vist loodvrij

John Kesteloo vist met de Ms Anguilla al een tijd loodvrij op het Veerse Meer. Op verzoek van John zijn de zogenaamde Veerse Meertjes ontwikkeld, gewichtjes van 27, 47 en 67 gram. Volgens John zijn deze uitermate geschikt voor de lichte visserij op het Veerse Meer. Eind augustus zijn deze nieuwe gewichten aan John geleverd. John bedankt voor het verzoek. 

Een artikel uit de Zeehengelsport over de Veerse Meer visserij van John staat hieronder. Wil je ook eens mee met John vissen op het Veerse Meer mail dan anguilla@zeelandnet.nl en je hoort er van. De foto's hieronder zijn gemaakt door John

 

 

Kampioenschap Schouwen Duiveland

Op 27 november 2017 is op het Kampioenschap van Schouwen Duiveland de nieuwe beach bomb geïntroduceerd.

Longtails van 130, 160 en 190 gram. short tail kan natuurlijk ook.

 

Oosterscheldeweek 2 - 9 september

In de week van de Oosterschelde worden activiteiten rondom vislood georganiseerd. Gewerkt wordt  aan een loodvrije viswedstrijd, opduiken van vislood, en een aandachtspakket vislood op de rondvaartschepen.

Sharkatag 2017

Sportvisserij Nederland en Modified Materials hebben 350 haaienvissers een loodvrij gewicht van 350 gram aangeboden. Hiermee zijn circa 150 haaien gevangen. Helaas kon er vanwege golven op 14 juli niet worden gevist anders waren meer haaien gevangen.

De schippers van de charters hebben van Modified Materials een loodvrije set gekregen van 140, 185, 230, 350 en 400 gra met de vraag aan de schippers ook een bijdrage te leveren aan een sportvisserij zonder lood.

 

9 maart 2017 Start loodvrij vissen in de Roer

foto's penningmeester Sportvisserij Limburg, Gerard Heijthuisen

13 december 2016

Eerste levering loodvrij materiaal voor de Roer.

 

 

17 november Waterinnovatieprijs 2016 prijsuitreiking, BEDANKT VOOR UW STEUN AAN HET PROJECT. De jury vindt dit een mooi initiatief project dat op een simpele wijze een bijdrage levert aan loodvrij viswater. Niet alleen een probleem in Nederland, maar ook over de grens. De initiatiefnemers gaan letterlijk tegen de stroom in en lossen het probleem aan de voorkant op. Tot nu toe wordt alleen lood gebruikt als vismateriaal. Dat is goedkoper dan de duurzame alternatieven. Met dit project wordt deze hobbel weggenomen. De duurzaamheidswinst is groot, omdat het project een grote bron van vervuiling aanpakt

 

7 oktober 2016 vragen over loodgebruik uitgezet naar hengelsportverenigingen. Deze vragen zijn via de mail verstuurd, als uw hengelsportvereniging deze vragen niet heeft ontvangen laat het dan weten via het contactformulier svp.

 

september 2016 inzendingen voor de waterinnovatieprijs Loodvrij vissen in de Roer (in de categorie waterbewustzijn) en doe het zelf visgewichten maken (in de categorie schoon water ingediend

 

vanaf januari 2017 gaan de hengelsportverenigingen in de Roer over op loodvrij vissen. samenwerking tussen waterschap Roer en Overmaas, VBC Roerdal, hengelsportzaken en Modified Materials BV

 

15 juli 2016 gesprek met waterschap Roer en Overmaas over loodvrijvissen project, 

 

10 juni 2016 Gesprek met Waterschap Schieland en de Krimperwaard over demonstratieproject loodvrij vissen

 

6  juni 2016 Gesprek met HSV Groot Rotterdam over demonstratieproject loodvrij vissen

 

mei artikel loodvrij vissen in HAAKI, clubblad Hengelsportvereniging Groot Rotterdam

 

4, 5 en 6 maart loodvrijvissen op de Visma in AHOY